Επισκεψη στο CERN / Ενα κειμενο απο τον μαθητή Παναγιωτη Καρανικα

Ανάμεσα στις σημαντικότερες μαθητικές εμπειρίες συγκαταλέγεται σίγουρα και η επαφή με άλλους πολιτισμούς και λαούς. Το 2ο Γενικό Λύκειο Δάφνης είχε την ευκαιρία αυτή το καλοκαίρι που μας πέρασε. Μετά από μία διετή προσπάθεια προετοιμασίας και οργάνωσης της εκδρομής με τη συνδρομή καθηγητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε τετραήμερη εκδρομή (30/6/2018 – 3/7/2018) που περιελάμβανε περιηγήσεις σε Γενεύη, Βέρνη, Ιντερλάγκεν και Μιλάνο. Με βάση μας τη Γαλλία και αφετηρία αναζήτησης το κέντρο επιστημονικών ερευνών CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) αφεθήκαμε στη μαγεία ενός πολλά υποσχόμενου ταξιδιού.

Το ρολόι έγραφε 5.30 όταν συγκεντρωθήκαμε στο χώρο του σχολείου για αναχώρηση. Μέχρι να φτάσουμε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο ήλιος μας είχε καλημερίσει. Η αναμονή στο αεροπλάνο μέχρι την απογείωση μάταια προσπαθούσε να συγκρατήσει τα αισθήματα χαράς και αγωνίας για το νέο, το άγνωστο, το διαφορετικό. Μετά από ταξίδι δύο περίπου ωρών – ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες από τις πανέμορφες θάλασσες  και τα μοναδικά γεωγραφικά ανάγλυφα μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας – προσγειωθήκαμε στη Γενεύη. Από εκεί ξεκινήσαμε αμέσως για τον «πυρήνα» της περιήγησης μας, το CERN , ενός κέντρου του οποίου οι μελέτες βρίσκονται κοντά στον πυρήνα της ίδιας της ζωής. Είναι πραγματικά απίστευτο πως μέσα από την επίσκεψη των πειραμάτων ( LHC , ATLAS) που επιχειρούν να προσεγγίσουν την αφετηρία της ίδιας της ζωής αισθάνεσαι την ύπαρξη σου ως μέρος αυτού του σύμπαντος. Οι πλήρεις και εμπεριστατωμένες ξεναγήσεις στο χώρο των επιστημονικών ερευνών του CERN ήταν το έναυσμα για περαιτέρω σκέψη και στοχασμό πάνω σε θέματα ύπαρξης, ύλης που από τον μικρόκοσμό μας μας οδηγούν σε μία κριτική θεώρηση του μακρόκοσμου. Η πρώτη μέρα τελειώνει με άφιξη και διανυκτέρευση στη βάση μας, το ξενοδοχείο στην περιοχή Prévessin-Moëns κοντά στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετίας.

Η επόμενη μέρα επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη. Δεν θα επισκεπτόμασταν απλώς τις πόλεις του Ιντερλάγκεν και της  Βέρνης αλλά η επίσκεψή μας θα γινόταν μέσω της Ελβετικής υπαίθρου. Τα αγροτικά τοπία, η φύση και ο προσαρμοσμένος στο ελβετικό κλίμα τρόπος δόμησης των κατοικιών κατέστησαν τη διαδρομή ιδιαίτερα ζωντανή. Πρώτος σταθμός η πόλη ανάμεσα στις δύο λίμνες , όπως δηλώνει και το όνομά της (Ιντερλάγκεν). Μία κοσμοπολίτικη περιοχή με σημείο αναφοράς τη λεωφόρο Χέεβεκ. Επισκεπτόμενοι τα όμορφα σημεία της πόλης δεν έλλειπαν οι καρυδιές και οι ινδικές καστανιές κατά μήκος της λεωφόρου. Οι ευχάριστες αυτές εικόνες συμπληρώθηκαν από άλλες αμέσως μετά. Κτισμένη κοντά στον ποταμό Άαρ, η πόλη της Βέρνης, πλαισιωμένη από τις επιβλητικές και πάντοτε χιονισμένες Άλπεις ήταν ο επόμενος σταθμός. Μέσω τις κεντρικής αρτηρίας Μαρκτγκάσσε με ψηφιδωτές στοές να την περιβάλλουν, κινηθήκαμε στην πόλη της Γενεύης για να απαθανατίσουμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βικεντίου, τον Πύργο των Ρολογιών και το σπίτι του Einstein.

Μετά από μια ακόμη διανυκτέρευση στην γαλλοελβετική ύπαιθρο (περιοχή Prévessin-Moëns) ξεκινήσαμε αυτή τη φορά για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας, τη Γενεύη. Από την έδρα του ΟΗΕ μέχρι την παλιά πόλη και  τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου ένας είναι ο κοινός παρονομαστής: μία πόλη που αξιοποιεί δημιουργικά το παρελθόν της και προδιαγράφει εξίσου δραστήρια το μέλλον της. Η λίμνη της Γενεύης με το σιντριβάνι JET συναντά το Δημαρχείο όπου υπογράφηκε η λεγόμενη «συνθήκη της Γενευής». Παρά την κούραση από την πολύωρη περιήγηση στη Γενεύη όταν επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο πραγματοποιήσαμε σύντομη εκδρομή στη γύρω περιοχή. Οι καταπράσινες εκτάσεις, οι ήρεμες γειτονιές και η γραφική πλατεία της περιοχής ήταν η ιδανική συνταγή χαλάρωσης μετά από μία μέρα γεμάτη δράση και είχε συμβολικό χαρακτήρα ως απογευματινή εξόρμηση την ημέρα της τελευταίας διανυκτέρευσης.

Το ημερολόγιο έγραφε κιόλας 3 Ιουλίου 2018 και οι μέρες είχαν περάσει αστραπιαία. Ήταν ακατανόητο πότε αναχωρήσαμε από το ξενοδοχείο και κατευθυνθήκαμε από τη Γαλλία προς την Ιταλία με προορισμό το Μιλάνο. Μία στάση για απόλαυση ιταλικών ποικιλιών καφέ και αμέσως άφιξη στο Μιλάνο. Τα ρομαντικά οικοδομημένα σοκάκια, ο ναός DUOMO  που φιλοξενεί το Διάταγμα των Μεδιολάνων και η ηλιόλουστη μέρα μας υποδέχθηκαν στην ιταλική πόλη. Το μεσημέρι αναχωρήσαμε για το αεροδρόμιο της πόλης και μια περίπου ώρα μετά απογειωθήκαμε. Το βράδυ μας βρήκε και πάλι στην Ελλάδα γεμάτους πλησμονή και φορτωμένους δώρα, αναμνήσεις αλλά και αμηχανία ώστε να συνειδητοποιήσουμε μία τέτοια εμπειρία.

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από αυτό το ταξίδι αυτό είναι κάτι περισσότερο από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα. Το ταξίδι δεν αρχίζει στις 30 Ιουνίου αλλά με τη γέννηση της ιδέας να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδρομή. Εδώ και δύο χρόνια ταξιδεύουμε με αυτά τα σχέδια και να που υπήρξε και η τετραήμερη εξόρμηση ως πραγματοποίησή τους. Γνωρίσαμε έναν τρόπο ζωής έξω από τα ελληνικά νερά μας και όμως συνειδητοποιήσαμε τα κοινά στοιχεία που μοιραζόμαστε με αυτές τις χώρες. Το σχολείο μας είχε μία σπάνια ευκαιρία να ανοιχθεί στον κόσμο και στην παγκόσμια κουλτούρα, εμπειρία που θα μείνει αξέχαστη σε μαθητές και καθηγητές.

Υπεύθυνοι καθηγητές:

ΑΥΓΕΡΟΥ ΜΥΡΤΩ

ΚΑΛΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΡΑΒΕΛΗ ΜΑΡΙΕΤΤΑ

ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

Σύνταξη και Επιμέλεια Κειμένου: Καρανίκας Παναγιώτης