Λέσχη Ανάγνωσης

Το Σχολικό έτος 2010-2011 λειτούργησε Λέσχη Ανάγνωσης με συμμετοχή μαθητών της Α’ και της Β’ Λυκείου. Το βιβλίο που διαβάσαμε ήταν το:  “Πυθαγόρεια Εγκλήματα” του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Πυθαγόρεια εγκλήματα

Πυθαγόρεια εγκλήματα

Tο θέμα του βιβλίου

Αθήνα, 1929. Ο μαθηματικός Στέφανος Κανταρτζής βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του. Ο επιστήθιος φίλος του, επίσης μαθηματικός, Μιχαήλ Ιγερινός, καλείται για να αναγνωρίσει το πτώμα. Όρθιος μπροστά στον νεκρό φίλο του, ο Ιγερινός αναπολεί τα κάπου τριάντα χρόνια της γνωριμίας τους· την πρώτη τους συνάντηση, σ’ ένα μαθηματικό συνέδριο το 1900, τις παρέες τους με την αβάν γκαρντ της παρισινής διανόησης, τις περιπλανήσεις τους στο Παρίσι της Μπελ Επόκ, τους Βαλκανικούς Πολέμους, το Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το ερώτημα είναι επιτακτικό; Ποιος σκότωσε τον Στέφανο Κανταρτζή, και κυρίως γιατί τον σκότωσε; Αστυνομική περιπέτεια με έντονο μαθηματικό άρωμα, campus novel ή μυθιστόρημα εποχής, τα “Πυθαγόρεια εγκλήματα” αφηγούνται ένα φανταστικό έγκλημα με φόντο ένα αληθινό, σήμαντρο και μαθηματικό πρόβλημα. 

Διαβάστε τη γνώμη των παιδιών

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2010-2011, συγκροτήθηκε στο σχολείο μας ΛέσχηΑνάγνωσης με αντικείμενο το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη, “Πυθαγόρεια Εγκλήματα”. Συμμετείχαν 12 μαθητές (κυρίως της Α’ και Β’ Λυκείου), καθώς και οι καθηγητές Δεσποτίδου Χρυσούλα (Μαθηματικός), Γαληνέα Φιλάνθη (Κοινωνιολόγος) και Αθανασίου Σοφία (Πληροφορικός). 

Κάθε εβδομάδα οριζόταν ένας αριθμός σελίδων, τις οποίες έπρεπε να διαβάσουμε μέχρι την επόμενη συνάντηση. ‘Έτσι κάθε Τετάρτη συγκεντρωνόμασταν και συζητούσαμε το κείμενο. Ανταλλάσσαμε απόψεις αλλά και μαθαίναμε ταυτόχρονα, καθώς οι καθηγητές μας, πάντα διαβασμένοι, έλυναν τις όποιες απορίες μας και συμπλήρωναν τα θέματα που ανέφερε το βιβλίο με επιπλέον πληροφορίες και παρουσιάσεις. Μάλιστα επισκεφθήκαμε και την Εθνική Πινακοθήκη και είδαμε εκθέματα αντιπροσωπευτικά της Belle Epoque, η οποία αναφέρεται σε μεγάλο μέρος του βιβλίου. (Άλλωστε ένας από τους χαρακτήρες δεν είναι άλλος από τον Πάμπλο Πικάσο).

Το βιβλίο έλαβε τις ευνοϊκές κριτικές σχεδόν όλων μας και μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ήταν μια αστυνομική περιπέτεια και έτσι είχαμε διαρκώς την αγωνία για την εξέλιξη της υπόθεσης, αλλά παράλληλα ήταν και το ημερολόγιο ή καλύτερα η εξιστόρηση της ζωής ενός μαθηματικού τις 3 πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η οποία εκτυλίσσεται όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο Παρίσι και στο Γκέτιγκεν. Στα πλαίσια του μυστηρίου λοιπόν το βιβλίο πραγματευόταν και πολλά άλλα θέματα. Παρουσιάζονται τα κυριότερα στοιχεία της εποχής στην οποία αναφέρεται, όπως ιστορικά γεγονότα, κοινωνικά ρεύματα αλλά και ο τρόπος ζωής. Ακόμα η τέχνη, διάφορες εξέχουσες προσωπικότητες και φυσικά τα πανέμορφα μαθηματικά είναι παρόντα σε κάθε σελίδα του βιβλίου.