η Δάφνη

 

 

 

 


Η Δάφνη είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Δάφνης-Υμηττού και έδρα αυτού, στον Κεντρικό Τομέα του Αθηναϊκού πεδίου Αττικής.

Στα διοικητικά όρια της Δάφνης στεγάζεται η Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών (ΤΕΦΑΑ) και οι ενορίες του δήμου είναι της Αγίας Βαρβάρας, της Ζωοδόχου Πηγής και στα όρια με το Δήμο Αθηναίων του Αγίου Ιωάννη του Κυνηγού και του Αγίου Γεωργίου. Η περιοχή γειτνιάζει με τη δημοτική ενότητα Υμηττού και αποτελεί πέρασμα προς το Νότιο Τομέα, ενώ είναι προσβάσιμη μέσω της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και του ομώνυμου σταθμού του μετρό κοντά στην Πλατεία Καλογήρων και το σταθμό μετεπιβίβασης λεωφορείων.

Στη Δάφνη αναπτύσσεται ένας δραστήριος εμπορικός πεζόδρομος, ενώ στα περίχωρα αυτής λειτουργούν από παλιά επιπλάδικα και βιοτεχνίες φωτιστικών στη ζώνη προς τον Άγιος Δημήτριο.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΦΝΗ

Ο Δήμος Δάφνης Υμηττού είναι δήμος της Αττικής που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης από τη συνένωση των δήμων Δάφνης και Υμηττού, με έδρα τη Δάφνη.

Όπως έδειξαν και τα αρχαιολογικά ευρήματα που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές για την κατασκευή του μετρό στην Πλατεία Καλογήρων, η περιοχή ταυτίζεται με τον αρχαίο δήμο Αλωπεκής. Η Αλωπεκή ήταν ένας από τους 100 δήμους στους οποίους διαίρεσε ο Κλεισθένης την Αττική και ανήκε στην Αντιοχίδα φυλή. Από αυτόν τον δήμο, καταγόταν ο μεγάλος φιλόσοφος Σωκράτης, ο σπουδαίος στρατηγός Αριστείδης (ο Δίκαιος) και ο επιστάτης των Κρηνών Πυθέας.

Στη νεότερη εποχή, η περιοχή ονομαζόταν Κατσιπόδι και μέχρι το 1925 ανήκε στον διευρυμένο τότε Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα δε με την απογραφή της 18ης Δεκεμβρίου 1920 (ΦΕΚ 244/Α/27.12.1921) αριθμούσε 177 κατοίκους εκ των οποίων 90 άνδρες και 87 γυναίκες.

Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΑΦΝΗ

Πιστεύεται ότι το όνομα «Δάφνη» προήλθε από τους θάμνους που είχαν φυτευτεί στην περιοχή, με εντολή του δημάρχου Ηλία Πετροπουλέα. Δεν ήταν όμως μια τυχαία επιλογή φυτού, καθώς ο Πετροπουλέας καταγόταν από τη Δάφνη Λακωνίας και πιθανότατα ήθελε να δώσει στο δήμο του το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Μια λιγότερο πιθανή εκδοχή περί του ονόματος είναι ότι ένας κάτοικος του δήμου, ο Αθ. Καράμπαμπας, ως δημοτικός σύμβουλος, πρότεινε στον δήμαρχο Πετροπουλέα, να δώσει στο δήμο το όνομα της αγαπημένης του κόρης, Δάφνη. Οι δάφνες ήταν το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα ο οποίος λατρευόταν από όλους τους Αθηναίους ως πατρώος θεός τους, γιατί κατά τον μύθο, ήταν πατέρας του Ίωνα, ιδρυτή της φυλής στην οποία ανήκαν. Άλλωστε Ιερό του θεού υπήρχε στην αρχαιότητα πλησίον του Ιλισού.