Κλιματικη Αλλαγη και Zero Waste / Κειμενο από τη μαθητρια του Β4 Δέσποινα Τούση

Κλιματική Αλλαγή και Zero Waste

Πιστεύω και ελπίζω πως είμαστε όλοι ενημερωμένοι για την κλιματική αλλαγή που επικρατεί εδώ και αρκετό καιρό και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια τεράστια έξαρση. Όλοι μας συμφωνούμε πως οι πολιτείες πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αν μη τι άλλο ξεκίνησε από την κατάχρηση και ουσιαστικά την κακοποίηση της γης, των φυσικών πόρων που μας προσφέρει, και που χωρίς σεβασμό καταστρέφουμε ολοένα και περισσότερο,  κυρίως οι μεγάλες βιομηχανίες.

Πέρα όμως από τα δραστικά μέτρα που είναι αναγκαίο να λάβουν οι πολιτικές όλων των ηπείρων αυτού του πλανήτη, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως  η αρχή κάθε αλλαγής ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τις βιομηχανίες να έχουν οικολογική συνείδηση όταν εμείς σαν πολίτες δεν έχουμε. Γι αυτό, πέρα από το να περιμένουμε από όλα τα άλλα να εξιδανικευτούν, πρέπει εμείς οι ίδιοι να αλλάξουμε τις καθημερινές μας συνήθειες, έτσι ώστε να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προστασία του «σπιτιού» μας.

Ένα νέο κίνημα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη που ονομάζεται zero waste”. Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε το 2002 και δηλώνει την προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει με μηδενικά ή έστω με όσο λιγότερα απόβλητα γίνεται. Οι πέντε βασικές αρχές του κινήματος αυτού  είναι οι εξής:

  • Refuse: Αρνήσου να καταναλώσεις ό, τι δεν χρειάζεσαι πραγματικά, όπως π.χ. ένα καλαμάκι ή μαχαιροπήρουνα μιας χρήσης (αφού τίποτε από αυτά δεν ανακυκλώνεται).
  • Reduce: Μείωσε στο ελάχιστο την κατανάλωση κάποιων πραγμάτων, αν δε μπορείς να την αποφύγεις 100%. Για παράδειγμα σακούλες ή ποτηράκια του καφέ.
  • Reuse: Κράτησε και ξαναχρησιμοποίησε τα αντικείμενα που αναγκάζεσαι να χρησιμοποιήσεις ενίοτε, όπως οι σακούλες ή τα ποτήρια.
  • Recycle: Να πετάς στην ανακύκλωση ό, τι ανακυκλώνεται και όχι στα σκουπίδια.
  • Rot: Να κομποστοποιείς τα οργανικά σου σκουπίδια (φλούδες και κουκούτσια από φρούτα και λαχανικά).

Σκεφτείτε, λοιπόν, πως κάποιοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να μειώσουν τον όγκο των απορριμμάτων τους σε τέτοιο βαθμό, που πλέον μιλάμε για ένα βαζάκι μετρίου μεγέθους μέσα σε 3-4 χρόνια. Το ποσοστό για το οποίο μιλάμε είναι τεράστιο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς το ότι οι περισσότεροι από εμάς ρυπαίνουμε το περιβάλλον γεμίζοντας 3-4 κάδους την εβδομάδα. Σκεφτείτε, επίσης, πόσο δραστικό θα ήταν αν όντως προσπαθούσαμε να μειώσουμε όλοι τα απορρίμματά μας έστω και σε έναν κάδο τις δύο εβδομάδες. Αργότερα, ίσως να καταλαβαίναμε ότι υπάρχουν τρόποι για το κάθε τι που κάνουμε και να μειώναμε ακόμη περισσότερο τον όγκο των απορριμμάτων μας.

Έτσι, σας προτρέπω όλους, να ενημερωθείτε για το συγκεκριμένο κίνημα. Υπάρχουν αρκετά βίντεο και στο διαδίκτυο. Να εμπνευστείτε από αυτά γιατί πέρα από το να κατηγορούμε όλα τα άλλα, πρέπει να κάνουμε και τη δική μας αυτοκριτική και να δούμε τι και πώς μπορούμε να αλλάξουμε.

Ελπίζω να σας πέρασα κάποιο μήνυμα, έτσι ώστε να κινητοποιηθούμε σαν τάξη αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά.

Δέσποινα Τούση (Β4)

Δάφνη, 4 Οκτωβρίου 2019