Πρόγραμμα: Backpack Journalism: Αυτόνομοι Δημοσιογράφοι

Το 2ο ΓΕΛ Δάφνης συνεργάστηκε για μία ακόμη φορά με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Backpack Journalism: Αυτόνομοι Δημοσιογράφοι”!! Μαθητές και μαθήτριες απ’όλες τις τάξεις του λυκείου συναντήθηκαν με τους δημοσιογράφους Μανώλη Ανδριωτάκη και Αλέξανδρο Μελίδη προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στην αποτύπωση, έκφραση και μετάδοση γεγονότων, εκδηλώσεων.

Παράλληλα, η ομάδα των αυτόνομων δημοσιογράφων κάλυψε την έκθεση “Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο” την οποία φιλοξενεί η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να την παρακολουθήσουμε. Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μικροί δημοσιογράφοι πήραν συνέντευξη από την οργανώτρια της έκθεσης Κ. Κωνσταντίνα Σουλιώτη, προκειμένου να αντλήσουν περαιτέρω πληροφορίες. Στόχος του project ήταν οι μαθητές να γράψουν ένα κείμενο περιγράφοντας την εμπειρία τους σχετικά με τα όσα είδαν στην επίσκεψη που προηγήθηκε και του ταξιδιού τους στο άγνωστο, όπου σκηνές του διαστήματος, εκθέματα και αποκλειστικές πληροφορίες και περιγραφές διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια τους. Με αυτόν τον τρόπο ανακάλυψαν την απεραντοσύνη του διαστήματος η οποία διευρύνει την ανθρώπινη αντίληψη μέσω της επιστημονικής φαντασίας.

Η διαδικασία και το πρόγραμμα που ακολούθησε η δημοσιογραφική ομάδα ήταν απλή και πολύ διασκεδαστική. Κάθε Τρίτη από τις 14:00 έως τις 16:00, οι μαθητές συναντιόντουσαν μαζί με τους υπεύθυνους δημοσιογράφους του προγράμματος στην αίθουσα πληροφορικής του σχολείου τους, 2ου  Γελ Δάφνης. Αναλυτικά, αφού γνωρίστηκαν μεταξύ τους και συζήτησαν για το ενδιαφέρον του καθενός σε σχέση με την δημοσιογραφία, ανακάλυψαν τι είναι και πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος επαγγελματικός χώρος. Στη συνέχεια, τους δόθηκε το θέμα “Science Fiction: Ταξίδι στο άγνωστο”, όπου και περιηγήθηκαν στους υπολογιστές προκειμένου να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για το επόμενο βήμα τους. Η επόμενη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ωνάσης, όπου πρώτα παρακολούθησαν την έκθεση και έπειτα πήραν συνέντευξη από την οργανώτρια αυτής. Τέλος, στις τελευταίες συναντήσεις, οι ομάδες με την καθοδήγηση των δημοσιογράφων, τελειοποίησαν τα κείμενα τους και ανακουφισμένοι πια συζήτησαν για όλη αυτήν την εμπειρία.